Om Emoneydaily.com

Jeg ble 18 år i 2003. Jeg tok lappen samme dag jeg ble myndig. Jeg gikk innom banken min for å søke om billån, helt hekta på å skaffe meg mitt første kjøretøy. På det tidspunktet hadde jeg omtrent 30 000 kroner oppspart i samme bank, og regnet med det skulle holde som egenkapital til et billån på 150 000 kroner. Bilen jeg ønsket meg hadde jeg allerede funnet på Finn.no.

Rådgiveren i banken sa ”dessverre, du har ikke nok fast inntekt”. Lønna fra helgejobben min strakk ikke til. Jeg fikk lån til slutt, men en langt mindre sum enn jeg ønsket meg, og endte opp med en kjipere bil.

Omtrent det samme skjedde når jeg var ferdig utdannet (bachelor økonomi og administrasjon fra NTNU) og ville kjøpe meg egen leilighet i hjembyen min Trondheim. Selv om jeg hadde en BSU-konto med nesten 200 000 kroner, i tillegg til et mulig lån fra min mor, mente banken at jeg ikke kvalifiserte til boliglånet jeg søkte om. Det endte med en mindre leilighet enn planlagt.

Jeg har flere lignende episoder, med avslag på søknader om forbrukslån, kredittkort og et par billån til siden den gangen jeg fylte 18. Mine erfaringer med bankenes krav til egenkapital, og deres falkeblikk på inntekt og økonomisk historikk, er temmelig vanlige.

Dette er bakgrunnen og inspirasjonen til det den siden du har havnet på. Her skal du finne nyttige artikler som hjelper deg til å navigere deg frem til den låneløsningen som egner seg for deg. Jeg er kvalifisert, både gjennom egne erfaringer og fordi jeg selv jobber som rådgiver i bank. I dag er det jeg som vurderer om attenåringen kan få billån.