Lån er en av de mest populære lånetypene blant nordmenn, noe som kanskje ikke er så rart med tanke på de mange fordelene det er med slike lån. Men det finnes mye man bør tenke på i forkant av søknaden om et slikt lån, og vi skal her oppsummere de vanligste spørsmålene vi får som er relatert til forbrukslån.
1.Kan man bruke pengene på hva man vil?
Ja, en av de største fordelene med et forbrukslån er at man kan bruke pengene på akkurat hva man vil. Det ligger kanskje i ordet – forbruk – så her kan man låne til ferie, bensintanking eller “fylla”. Valget er utelukkende ditt.
2.Hva betyr det at lånet er uten sikkerhet?
Skal man søke om boliglån, så har banken et krav at du stiller noe som sikkerhet. Det er som regel pant i boligen, eller i form av egenkapital. Med et forbrukslån slipper du sikkerhet, og søker simpelthen om lånet på bakgrunn av inntekten din. Du kan lese mer om lån uten sikkerhet her.
3.Hva er en god rente på et forbrukslån?
Det er vanskelig å si akkurat hva som er en god rente, ettersom renten fastsettes individuelt etter din personlige inntekt. Den laveste, effektive renten vi har kommet over på et forbrukslån, er så lav som 8%. Derimot er det mer vanlig at den ligger rundt 15-17%, og dette er helt akseptabelt.
4. Hvor kan jeg søke om forbrukslån?
Det eksisterer i dag et 20-talls finansinstitusjoner i Norge som tilbyr forbrukslån. Blant de mest populære finner vi For å få en oversikt kan du besøke sider som lar deg sammenligne hvert tilbud.
5.Kan jeg søke om forbrukslån?
Også dette vil variere fra bank til bank. Enkelte banker krever at du er minst 25 år før de lar deg låne penger, mens andre igjen krever at du er bare 18. Dessuten har de fleste banker et inntektskrav, som kan variere fra å bare ha en liknet inntekt til å tjene minst 200 000 kroner i året eller tilsvarende.
6.Kan jeg låne med betalingsanmerkning?
Dessverre – det blir nok vanskelig. De aller fleste bankene på markedet vil ikke gi ut forbrukslån til søkere som har betalingsanmerkninger eller inkassosaker mot seg. Da anbefaler vi heller at du søker om refinansiering.
7.Hvor lang tid tar det før pengene kommer?
Igjen, et spørsmål som det er vanskelig å svare på, ettersom bankene bruker varierende med tid. Det vi kan si er at dersom du benytter en av de moderne internettbankene, så får du svar på søknaden din umiddelbart. Enkelte banker lar deg også bruke BankID som identifikasjon, og deretter tar det ikke lange tiden før pengene er inne på konto.
8.Hvilke gebyrer finnes med forbrukslån?
Man har som regel to gebyrer knyttet til forbrukslån. Det ene er et etableringsgebyr, som er en fast sum som må betales ved oppstarten. Det andre er et termingebyr, som betales ved hver innbetaling (vanligvis hver måned). Sistnevnte er vanligvis mellom 30 til 70 kroner, mens etableringsgebyret kan være alt fra 400 – 4000 kroner.