Forbrukslån til de dyre kjøpene

Gjennomsnittlig lånesum på norske forbrukslån ligger i skrivende stund på rundt 130 000 kroner. Det er relativt høyt, og betyr at nordmenn stadig låner mer penger. Selv om antallet kanskje er større for de små lånene, så er det mange som også tar opp store lån for å gjøre dyre innkjøp. For eksempel så blir lånene brukt til kjøp av både bil, campingvogn, båt og ikke minst hytte!

Hva kan man kjøpe med forbrukslån?

Ettersom man kan søke om lån på inntil 600 000 kroner, så er det egentlig kun fantasien som setter grenser for hva man kan kjøpe seg. Det er nemlig ene og alene du som bestemmer hva du faktisk skal bruke pengene på. Og med såpass store summer til rådighet, så kan kanskje fantasien begynne å løpe løpsk … Her er uansett typiske dyre kjøp nordmenn bruker lånte penger på:

  • Kjøp av bil, båt eller campingvogn
  • Kjøp av motorsykkel
  • Kjøp av hytte
  • Oppussing av dyre rom som bad og kjøkken
  • Egenkapital til bolig

Låne til egenkapital

En relativt ny trend er at unge mennesker tar opp forbrukslån for å dekke den manglende egenkapitalen når de ønsker å komme seg inn på boligmarkedet. Mangler man hele egenkapitalen, så er dette som regel en dårlig idé. Men mangler man bare noen titusener – eller kanskje ett hundre tusen – så kan det absolutt være en løsning.

For når man vet hvilken vei boligmarkedet har gått det siste året, så vil det være fordelaktig å komme seg inn før det er for sent. Og da kan et forbrukslån være verdt de ekstra rentekronene. Rett og slett fordi man vil tjene mer på verdistigningene enn hva man vil gjøre ved å vente noen år mens man sparer.

Hva låner folk flest til?

Oppussing er på topplisten over hva nordmenn foretrekker å ta opp lån til. I tillegg har bil- og båtkjøp kommet høyt opp på denne listen de siste årene, fordi mange sliter med å få seg «vanlige lån» hos forhandlerne. Ellers er det klassikerne ferie og reise, samt nedbetaling av annen gjeld som kommer på topplisten over nordmenns favoritter innen lån.

Konklusjon

Selv om det er dyrt, så kan det finansieres gjennom forbrukslån. Vi har nå lært at man kan låne opp mot hele 600 000 kroner (i enkelte banker) uten å måtte stille med sikkerhet. Det betyr at man kan finansiere kjøp av alt fra bil og båt til campingvogn eller hytte med et slikt lån. Dessuten kan man også kompensere for manglende egenkapital til boligkjøp gjennom et forbrukslån.